Hindistan Günlükleri: Başlangıç ve Bazı Pratik Bilgiler

Standard

Sirt cantalarimiz ve biz henuz ne kadar temiziz :)

The journey of  thousand miles starts with a single step / Bin millik yolculuk tek bir adımla başlar..  Lao Thzu

Lao Tzu’nun (bizde bilinen adıyla Konfiçyüs) çok sevdiğim bir sözü ile başlatıyorum Hindistan seyahat günlüklerimi.. Hepimize iyi yolculuklar:)

Seyahat etmeye ilk başladığım yeni yetme yıllarımda, yaşıtlarımın çoğu gibi, yüzüm batıya dönüktü. Kartpostal gibi dingin, düzenli orta Avrupa ülkeleri; macera dolu Amerika; soğuk ama ‘cool’ Britanya… Hindistan tam olarak ne zaman, hangi ara aklıma düştü hatırlamıyorum. Yoga’yla ve uzak doğu felsefeleriyle flörtüm başladıktan sonra belki. Ya da artık değişik medeniyetler, coğrafyalar keşfetme zamanımın geldiğini hissetmeye başladığımda… Üniversite yıllarımdan beri devam eden İstanbul iş yaşamı ve kariyer koşturmacası son bulup da kendimi hayat temposunun çok farklı olduğu Berlin’de bulduğumdan beri de olabilir. Ya da sadece hayat değil yol arkadaşımı da bulduğumdan ve zorlu rotalara cesaretim arttığından beri. Ya da hepsi birden bir arada. Ama sonuçta 2009 yılı sonlarında şekillenmeye başladı Hindistan seyahat planımız. 2010 Agustos başında yollara düşmüştük bile…

Öncelikle birkaç pratik bilgi, böyle bir seyahat planı olanlara:

Hindistan’a, özellikle uzun kalınacak ve çok yer gezilecekse, belirli aşıları yaptırıp gitmekte fayda var. Biz hangi seyahat aşılarını yaptırmamız gerektiğine dair bir doktora danıştık. Doktora, gideceğimiz bölgelerin listesini verdik (her bölge için özellikle gereken aşı olabiliyor, örneğin Hindistan’ın sadece belirli bölgeleri icin Japon Ensefaliti gerekiyor) ve o da bu listeye göre bize  Hepatit B, Difteri,Tetanoz, Tifo ve Japon Ensefaliti aşılarını olmamızı önerdi. Kuduz aşısı da olsak mı diye düşünüp son anda vazgeçtik. Ama Hindistan’dayken ben de Til de birer kez köpek ısırmasının eşiğinden döndük. (Tabi burada suçlu köpekler mi, yoksa bir köpek delisi olarak her gördüğü sokak köpeğinin üzerine atlayan ben mi, tartışılır). Yani eğer köpeklerden uzak dururum, sevmeye okşamaya çalışmam, yakınlarına da yanaşmam diyorsanız çok da sorun yok. Sokak köpekleri, gittiğimiz hiç bir yerde, durduk yere saldıran cinsten değildi.

Gelelim seyahat planlamasına: Eger mümkünse, en az bir ay zaman ayırmak lazım böyle bir seyahate. Hindistan’in tadı, 1-2 haftalık paket turlarla değil de, tıpkı oraların halkı gibi telaşsız, rötarlı trenlere boyun eğip günlerce yollarda kalmayı göze alarak çıkıyor. Gezilecek, tanınacak o kadar fazla ve değişik coğrafya, kültür var ki bize 1,5 ay bile yetmedi.

Kapsamlı bir Hindistan gezisi için en azından genel bir yol plan oluşturmak ve doğru zamanlama cok önemli. Muson yağmurları zamanı pek çok bölgede yollar kapanabiliyor, manzaralar görünmez oluyor, seyahat zorlaşabiliyor. Tabii ki Muson altında sokaklarda dolaşmak da ayrı bir tecrübe. Ama mesela biz Sikkim bölgesi gezimizi, durmak bilmeyen musonlar yüzünden iptal etmek zorunda kaldık çünkü bu bölgenin en önemli özelliği muhteşem dağ manzaraları. Ve biz ne yazık ki orada kaldığımız bir kaç gün boyunca kapalı ve yağmurlu hava yüzünden hiç bir şey göremedik, şehirler arası seyahatleri kapalı yollar yüzünden yapamadık.

Peki doğru planlama ve doğru zamanlama nasıl yapılabilir? Her şey Hindistan’ın hangi bölgelerini gezmek istediğinize bağlı. Kuzeyde, güneyde, orta bölgelerde, çöl kısımlarında, dağlık bölgelerde farklı iklim koşulları ve farklı muson zamanları var. En güzeli, iyi bir Hindistan rehberi edinmek ve öncelikle hangi bölgelere gitmek istediğinize karar vermek. Görülmek istenen şehirler, bölgeler netleşince, zaman ve rota daha iyi ayarlanabiliyor.

Biz 2010 basımı bir Hindistan Lonely Planet’ı aldık, tüm gezi boyunca bu rehberi elimizden düşürmedik. Dezavantajı, Hindistan’da seyahat eden her iki turistten birinin elinde bu kitap vardı. Dolayısıyla rehberde tavsiye edilen oteller ve restoranlar çok popüler olmuş ve fiyatları genelde artırmışlardı, bu tür mekanlardaki turist kalabalığı da cabası. Yine de rehberdeki pek çok tavsiyeden ve pratik bilgiden oldukça faydalandık.

Lüks bir tatil yerine, aynı bütçeyle daha uzun süreli bir seyahati seçtik. Sırt çantalı turistler kategorisindeydik. Genelde rehberdeki düşük ve orta bütçeli otelleri seçiyorduk. Düşük bütçeli ve kalınabilir seviyede (ki kalınabilir seviyeden kasıt minimum seviyede gerekli hijyen) otel çok nadir olduğu için, genelde orta bütçeli otellerde kaldık. Gecelik ortalama ödediğimiz otel ücreti kişi başı 5-10 Euro arasıydı.

Şehirler arası yolculuklarda otobüs ve trenlerle seyahat ettik. Otobüs yolculukları tehlikleli ve rahatsız, tren yolculukları – rötarları saymazsak- oldukça rahat ve keyifli, yanısıra ekonomikti. Internet üzerinden rezervasyon yaptırmak da çok kolay. Mümkün olduğunca önceden rezervasyon yaptırmakta, özellikle popüler destinasyonlar söz konusu olduğunda, fayda var.

Hindistan seyahatimiz için Prensler diyarı Rajasthan’dan Büyük Tar Cölü’ne, Himalaya eteklerindeki sürgün Tibet bölgesi Dharamsala’dan Ganj’ın kutsal çocukları Rishikesh ve Varanasi’ye, Delhi ve Kalkuta gibi büyük ve kalabalık şehirlerden kimselerin henüz keşfetmediği cennet Andaman Adaları’na uzanan çok renkli ve heyecanlı bir rota çizdik kendimize. Bizi Delhi’ye götürecek THY uçağına binmek için check-in yaptırma sıramız geldiğinde (zaten öyle hevesliydik ki bu yolculuğa, havaalanına ilk gelen ve sıra başında bekleyen de bizdik), uçak dolu olduğu için bir sonraki gün aynı uçağa binmemiz karşılığında bize önerilen seyahat çeki, bir gecelik lüks otel konaklaması ve bedava uçak biletlerini bile reddettik. Tek istediğimiz bir an önce yollara düşmekti:)

 

Hindistan Günlükleri kategorisindeki diğer yazılara ulaşmak için tıklayın!

 

 

12 responses »

    • Funda hanim, ben de cook ozledim. Her istanbul’a gelisimde aklimdasiniz, her seferinde kosturmacaya daliyorum (bu bahane degil biliyorum, kendimi kiniyorum). Yakinda Istanbul uzerinden bir Asya seyahatimiz var, Haziran basi 4-5 gun Istanbul’dayim, haber verecegim bu kez mutlaka, insallah gorusebiliriz. Cok sevgiler:)

    • Merhaba Mine Hanim,

      Tabi ki, seve seve paylasirim sizinle Hindistan deneyimlerimi. Rotaniz belli mi, ne kadar kalmayi planliyorsunuz ve hangi mevsimde gitmeyi? Blogumdaki Hindistan gunluklerine de goz atabilirsiniz isterseniz, Hindistan gezisi tecrubelerimin cogunu blogda paylastim.

      Sevgiler

      Şilan

  1. Merhabalar, ben de Asya hayranıyım Avrupa en son tercih edebileceğim yerlerdendir. Backpackers olmak gibisi yok 🙂 Bilgilendirici yazılarınız için çok teşekkür ederim şahsım adıma.

    • Yaşasın Asya, yaşasın sırtçantalılar! 🙂 Ben de blogumu takip ettiginiz icin tesekkur ederim, nice keyifli Asya seyahatlerine diyelim o zaman.

  2. Merhaba..Yazilariniz yaklasik 4 sene oncesine ait ama heyecanla okudum 😍😍 size nasil ulasabilirim? Bana mail yoluyla donermisiniz..

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s