Sırt Çantasıyla Güneydoğu Asya: Başlangıç ve Bazı Pratik Bilgiler

Standard

Şimdiye dek çıktığım hiç bir yolculuktan “Pek de iyi geçmedi” diyerek döndüğüm olmadı. Özellikle sırt çantalı ve uzun süreli seyahatlerden hep aynı doyamadım, yine gideceğim modunda döndüm. Hindistan ve Nepal seyahatlerimin sonunda da demiştim, gelecek seyahatlerden de böyle döneceğimi umuyorum. Ama…

Güneydoğu Asya seyahati beklediğimden çok daha fazla yer etti seyahatlerimin arasında… Biraz şüpheliydim seyahate başlamadan önce: Yıllardır klasik bir sırt çantalı rotası olmuş ve batılı turist cenneti haline gelmiş bu rotanın egzotikliğini yitirmiş, kalabalık olacağından endişeliydim. Bir de doğası, denizi, tropik adaları filan tamam da öyle Hindistan ve Nepal’deki gibi baş döndürecek, nefes kesecek anıtlar, saraylar, coğrafyalar yoktur herhalde diye düşünüyordum. Cidden de yaklaşık iki aylık Tayland, Laos, Kamboçya turumda Hindistan’daki gibi vay be dedirtecek tecrübeler yaşamadık. Ama başka bir yerden yakaladı Güney Asya beni. Sessiz ve derinden sevdirdi kendini. Böyle ufak ufak, usulca bağladı kendine. Nasıl açıklayacağımı hala bilmiyorum ama hem egzotik ve yabancı, hem de bu derece kendini evde, rahat ve huzurlu hissettirebilecek başka bir coğrafya var mıdır acaba? Şimdiden bir sonraki Güney Asya seyahatimin hayallerini kurar oldum.

Luang Prabang - Laos

Luang Prabang – Laos

Güney Asya günlüklerinde Tayland, Laos ve Kamboçya gezimin yanısıra, Tayland’ın Kho Phangan adasında çok ilgi gören bir yoga okulu olan Agama Yoga okulunda katıldığım bir haftalık eğitim hakkında yazılarımı paylaşacağım sizlerle. Ama seyahat günlüklerine başlamadan önce bazı pratik bilgiler:

  • Öncelikle yurtdışı seyahate çıkmak isteyen her Türk vatandaşının aklına gelen ilk soru: Vize durumu nedir? Güney Asya yakın tarihe dek vize konusunda Türklere pek de sorun çıkartmayan -hatta Türklere vize istemeyen nadir turistik ve popüler destinasyonlardan biri olan Tayland’ı içinde barındıran- bir rota idi. Ama bu seyahat için vize çalışmalarına başlayınca anladım ki son bir kaç senedir durum değişmiş. Tayland için sorun yok, hava yolu ile Tayland’a varıyorsanız 30 günlük kalma izniniz direk var, vize gerekmiyor. Eğer Tayland’a diğer Güney Asya ülkelerinden kara yolu ile geçecekseniz dikkat: Kalış süresi 15 gün, sonra uzatmanız gerekli! Kamboçya Türk vatandaşlarına direk sınırda vize veriyor, 15 dakika içinde sınırdan vizemi aldım, herhangi bir sorun yaşanmadı. Ama Vietnam tam bir vize işkencesi yaşatıyor. Berlin’de yaşadığım için buradaki Vietnam Konsolosluğu’na vize başvurusu yaptım. Benden Vietnam’daki göçmen ofisinden alınması gereken bir referans numarası istediler ve bu numarayı da ancak seyahat acentaları alabiliyor, bireysel almak mümkün değil. Buradaki seyahat acentalarının çoğunun böyle bir uygulamadan haberi yok, bu hizmeti veren bir kaç acenta da karşılığında çok yüksek bir ücret istiyor. Vize sürecinin ne kadar süreceği de belli degil ustelik. İnternette yaptığım araştırmalar sonucu, Türkiye’den Vietnam vizesine başvuranların da benzer sorunlar yaşadığını, Vietnam’ın bir sürü evrak talebi ve zorluk sonunda vize verdiğini öğrendim. Son bir kaç senedir böyle olmuş bu durum, öncesinde sorun yokmuş. Sebep tam olarak belli değil ama internette dolaşan rivayetlere göre bundan bir kaç sene önce Türkiye, İstanbul’da düğün yapmak isteyen Vietnam’ın önde gelen ailelerinden birine vize vermemiş. Yönetim üzerinde etkisi olan bu aile de şimdi Türkiye’den aynı şekilde vize intikamı alıyormuş. Ben de dedikoduların yalancısıyım 🙂 Sonuç olarak, zaman da kısıtlı olduğu için, bu seferlik Vietnam’ı sehayat planımızın dışında bıraktık. Laos’un da Vietnam’ı örnek alarak sınırda Türk turistlere vize konusunda sorun çıkarmaya başladığı rivayetini de duydum. Bu yüzden Laos vizesini Berlin’deki Laos Konsolosluğu’ndan aldım. Laos da başta sorun çıkarır gibi oldu, Türk vatandaşlarına Fransa’daki Laos Konsolsoluğu’nun vize verdiğini söylediler. “E ne yapayım peki şimdi, vize almak için Berlin’den kalkıp Fransa’ya mı gideyim” deyince düşündüler, düşündüler, bir yanıt bulamadılar. Sonunda “En iyisi siz bize pasaportunuzu bırakın, biz Fransa’ya soralım bir” dediler. Bir hafta sonra pasaportumu vize ile birlikte geri aldım neyse ki, Fransa ile aralarında halletmişler sanırım:)
Chiang Mai'dan Laos sınırına giden yol üzerindeki Beyaz Tapınak

Chiang Mai’dan Laos sınırına giden yol üzerindeki Beyaz Tapınak

  • Herhangi bir seyahat aşısı yaptırmadık bu sefer. Önceki gezilerden Hepatit aşıları tamamdı zaten. Sıtma (malarya) için de aşı yerine malarya hapları aldık yanımıza.
  • Sırt çantalarımız yarıya kadar filan doluydu. Yanımıza çok fazla giyecek şey almadık çünkü Güney Asya tam bir alışveriş cenneti. Dolayısıyla çantaları boş götürüp orada doldurmayı şiddetle tavsiye ediyorum, biz öyle yaptık 🙂
  • Çalınır, kaybolur endişesiyle teknolojik ve internetli telefonlarımızı yanımıza almadık, çok eski ve gözden çıkardığımız bir cep telefonu götürdük yanımızda. Ama pişman olduk çünkü Güney Asya’daki neredeyse tüm otel ve restoranlarda bedava Wi-Fi hizmeti var. Bizde laptop ya da telefon olmadığından internet kafelerde harcadık paralarımızı. Ayrıca Asya’da hırsızlık olayları da çok az görülüyor, oldukça güvenli. (En azından herhangi bir Avrupa başkentinden daha riskli değil) Bu yüzden smart telefonlarınızı yanınıza alın derim. Bir de orada ilk günümüzde yine kontörlü lokal bir kart alıp, lokal aramalarda bunu kullandık, daha ekonomik oldu.
  • Güney Asya çok temiz. Hindistan’dan sonra biraz tereddütle yaklaştım ben başlarda, restoranlarda önümüze gelen bardaktaki sulara, içeceklerin içindeki buzlara filan. Ama restoran ve kafelerde servis edilen açık sular ve buzlar gayet güvenli. Yiyecekler de öyle. 2 ay boyunca hiçbir sağlık sorunu yaşamadık yiyecek ve içeceklerden yana, üstelik en pisinden yol kenarı lokantalarda bile yedik geleneğimizi bozmadan 🙂
  • Ayrıca şehirler, sokaklar, dükkanlar, oteller de genel olarak çok temiz. Kaldığımız otel ve pansiyonlar, genelde düşük bütçeli de olmalarına rağmen, tertemizdi. Coğunlukla temiz bir çift havlu da oda fiyatına dahildi. Hindistan’dan belki 3-5 Euro daha fazla ödedik otel başına ama fazlasıyla değdi.
Rabbit Island (Tavşan Adası) - Kamboçya

Rabbit Island (Tavşan Adası) – Kamboçya

  • Gelelim ulaşım konusuna: Biz sadece Tayland’a uçakla vardık (ve Tayland’dan Avrupa’ya yine uçakla döndük). Bunun dışında tüm Güney Asya seyahati otobüsle geçti diyebilirim. Bir kez de Tayland’a gece treni ile seyahat ettik ve cok memnun kaldık. Tayland’da otobüs ve tren opsiyonları var ama Laos ve Kamboçya’da tek seyahat aracı otobüs (ya da bot). Ulaşım fiyatları batıya kıyasla çok  çok ucuz. Tayland’da turistik otobüslerle ülke içi seyahatler yapılıyor ve son derece konforlu bu otobüsler. Laos ve Kamboçya’da bu kadar konfor beklememek lazım, normal koltuklarda yer bulursanız kendinizi şanslı sayın, bazen koridora konulan plastik sandalyelerde yolculuk etmeniz gerekebiliyor.
  • Seyahat öncesı plan program yapma konusunda bir kaç şey söylemeden geçmemek lazım. Geleneği bozmayarak yine bir Lonely Planet aldık (Southeast Asia on a Shoestring, 2010 basımı). Genel rotayı bu rehbere göre çizdik ama rehberde tavsiye edilen yerlerin çoğu çok kalabalık olmuş, fiyatları artırmış, bir kısmı ise kaliteyi tamamen bozmuştu. Bir de artık Lonely Planet kafilesinin bir parçası olarak hep rehberde önerilen mekanlara gitmekten sıkıldık sanırım, bir sonraki seyahatte alternatif bir rehber arayışına gireceğiz ya da rehbersiz şansımızı deneyeceğiz büyük ihtimalle.
  • Son olarak sayıları hızlıca artmakta olan bebekli, çocuklu ya da hamile ama seyahat delisi arkadaşlarıma: Güney Asya’da bizim çizdiğimiz rota, özellikle de Tayland çocuklu ve bebekli aileler için de oldukça uygun. Seyahat sırasında sırtına bebeği almış gezen sırt çantalılardan tutun da üç-beş çocukla kendilerini Koh Phangan Adası’na atmış geniş ailelere kadar pek çok örnek gördük bizzat. Tabii ki bebek ya da çocuk olunca kalınacak otel ve yolculuk edilecek araçların şartlarının biraz daha farklı olması gerekiyor ama yine de son derece uygun fiyatlara bebek-çocuk için uygun otel, otobüs, tren bulunabiliyor. Koh Phangan Adası’nda bana komşu bungalowda 2 yaşında çocukları olan genç bir Alman çift kaldı 10 gün boyunca. Anne tatilin son günü bana bebekle yapılabilecek en güzel tatili yaptıklarını söyledi. Bir tatil köyü sınırları içine sıkışıp bütün gün havuz başı ve açık büfe olayına girmek yerine hem çocuk için güvenli, doğal ve eğlenceli hem de ebeveynler için heyecanlı ve egzotik tatil isteyenlere şiddetle bu rota tavsiye edilir!

Ve işte karşınızda Güney Asya!

Kamboçya'nın Dünyaca Ünlü Angkor Tapınakları

Kamboçya’nın dünyaca ünlü Angkor Tapınakları

Luang Prabang'ın Güzelim Tapınakları...

Luang Prabang’ın güzelim tapınakları…

Ve tabii ki lezzetli Asya mutfağı - Kamboçya'nın meşhur 'Amok'u

Ve tabii ki lezzetli Asya mutfağı – Kamboçya’nın meşhur ‘Amok’u

Sky Bar @Vertigo's'dan mutheşem Bangkok gece manzarası

Sky Bar @Vertigo’s’dan mutheşem Bangkok gece manzarası

Reklam

11 responses »

  1. merhaba, Aralik ayinda biz de hayalini kurdugumuz Uzakdogu tatiline cikiyoruz sonunda. o yüzden yazinin zamanlamasi harika, tesekkürler… Vietnam konusuna gelince biz de mutlaka görmek istiyoruz ancak vize durumlari ile ilgili okuduklarim gittikce korkutuyor. Türkiye’den de cok sorunlu oldugunu duymustum. Vizeye basvurup sansimizi bir deneriz, olmazsa planda 4 ülke daha var:)
    tesekkürler…

    • Ah, ne sanslisiniz, ben de bir firsatini bulsam tekrar atarim kendimi oralara. Gezi notlarimin size faydasi dokunursa da ne mutlu bana. Vietnam vizesine simdiden basvurun derim, zaman var en azindan, sansiniz daha fazla. Bende zaman da cok kisitli oldugundan ugrasamamistim fazla. Sizin rotanizda nereler var? Ne kadar kalacaksiniz?

      • 🙂 Biz yine de senin kadar sansli degiliz galiba, bizim sadece bir ayimiz var:( ama ona bile raziyim, o kadar cok merak ediyorum:)) Bizim gezimizde Tayland ve Singapur kesin, cünkü Bangkok’a ucup, Singapur’dan dönüyoruz. Arada ise Kambocya, Vietnam(umarim) ve son olarak karayolundan Malezya olarak düsündük. Bir ay icin oldukca yogun bir program olacak ama kosturmaca olacagini da sanmiyorum.
        evet aslinda zamanimiz var, o zaman ben hemen konsoloslukla irtibata geceyim, belki sansimiz olur:)
        sen yazilarini yazdikca eminim cok sorum olacaktir, heyecanla bekliyorum:)

      • Guney Asya icin, hele de ilk seferde, 2 ay da 3 ay da yetmiyor zaten, mutlaka ikinci kere ziyaret etmeyi kafasina koymus olarak donuyor insan o ilk seyahatten:) O yuzden tadini cikara cikara gezin, tekrar donersiniz oralara bir gun elbette. Ben de ikinci seferimde Vietnam, Burma, Malezya ve Endonezya’yi gormek istiyorum mutlaka.

        Yazilarimda deginmedigim noktalarla ilgili sorulariniz olursa ya da akliniza takilan birseyler, mutlaka ozel mesaj atin, seve seve elimden geldigince paylasirim sizinle tecrubelerimi, daha detayli olarak.

        Ben de sizin bu geziye ait yazi ve fotograflarinizi simdiden dort gozle bekliyorum 🙂

  2. bir süredir uğrayamıyordum buralara ama yine geldim, buradayım;)
    ben şu amok’u merak ettim. nedir, nasıl bir yiyecektir. diğer asya ülkelerinde hiç karşılaşmamıştım böyle bir şeyle.

    sevgiler.

    • Ozlemistim seni buralarda Alkim, hosgeldin tekrar:) Amok sanirim sadece Kambocya’ya ozel bir yiyecek, diger Asya ulkelerinde ben de rastlamadim. Hindistan cevizi bazli bir cesit curry icinde buharda pisirilen balik (kedi baligi kullaniliyor daha cok), muz yapraklari icinde servis ediliyor. Balik sevmeyenler icin tavuklu ya da kirmizi etli versiyonlari da var. Ben parmaklarimi yemistim, o derece:)

      Sevgiler

  3. Şilan Hn merhaba

    2,5 aylık bir güneydoğu asya tatilimiz olacak, para konusunu nası çözdünüz, tamamını yanınıza mı aldınız ? teşekkürler

    Semih Zakuto

    • Merhaba Semih bey,

      Almanya’da yasadigimiz icin normalde kullandigimiz hesap bir Alman bankasina ait. Bu bankada hesap acarken, dunyanin her yerindeki tum bankamatiklerden ucretsiz para cekebilme imkani bizi ozellikle etkilemisti. Yani normalde hesabimizin oldugu bankaya ait ATM kartimizla dunyanin her yerindeki bankamatiklerden ucretsiz para cekebiliyoruz ve bu sebeple hic bir seyahatimize yanimizda fazlaca nakit para ile cikmiyoruz, en guvenlisi de boylesi. Ama tabi Turkiye’de bu imkani verebilen bir banka var mi, kolayca hesap acilabiliyor mu bilemiyorum. Size onerim, oncelikle kendi bankanizda durum nasil, ATM kartinizi yurtdisinda ne derece kullanabiliyorsunuz arastirin. Kendi bankanizda bu imkan yoksa, diger bankalar bu konuda bir kolaylik sagliyor mu? 2,5 aylik paranin tumunu yaninizda tasimaniz riskli, hem de surekli diken ustunde olur, rahat edemezsiniz. Ki Güneydogu Asya ulkeleri aslinda oldukca guvenli, biz hic bir hirsizlik vakasi vs. ile karsilasmadik ama yine de tum parayi yaninda tasimak riskli bence. Simdiden iyi yolculuklar!

  4. merhabalar yazılarınızı okuyorum ve sizi gerçkten taktir ediyorum.umarım her şey istediğiniz gibi olur. benim size bir sorum olucak bizimde kuznimle ağustos ayı için bir planımız var tayland filipinler endonezya malezya gibi ülkelere taite gitmek istiyoruz.bu tatil için sizce ilk önce nerden başlamak lazım ve diğer ülker için nasıl bir rota çizmemiz gerekir sizce.ve bir soru daha un ucuz uçak bileti nasıl alırız ve bu biletleri nasıl temin ederiz.teşekür ederim şimdiden..

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s