Batı Karadeniz Turu 3: Kastamonu

Standard

Konuk Yazar: Ceren Aydın

Batı Karadeniz gezisine Yörük Köyünden sonra Kastamonu ile devam ediyoruz. Önce Kastamonu nereden geliyormuş ondan bahsedeyim, bu bölgede Hititlerden de önce yaşayan Gast Halkı varmış, Gast Tumannna da Gast Kalesi demekmiş, o günden bu güne Kastamonu olmuş. Internetteki geyiklerdeyse neymiş efendim Monia diye bi prenses varmış, sultan buna aşık olmuş, kız buna kazık atmış, o da “Kastın neydi Monia?” demiş, ordan da döne döne Kastamonu’na gelinmiş, vay beee..Böyle hayal gücü görmemiştim..

Aşağıdaki fotoğrafta da görebilirsiniz, şehrin tepesinde, her noktaya hakim bir yerde kale. 12. yüzyılda yapılmış. Ben içine gidemedim, giden varsa anlatsın.

Kastamonu Kalesi

Kastamonu Kalesi

Şehit Şerife Bacı Anıtı

Şehit Şerife Bacı Anıtı

Şehit Şerife Bacı anıtı şehrin tam merkezinde bulunuyor. Kurtuluş Savaşında özveriyle çalışan Türk kadınlarına ithaf edilmiş. Meydanda hemen yanında Hükümet Konağı yer alıyor. Hükümet Konağı da gezilebilir, eski Kastamonu fotoğrafları özellikle, çok güzel.

Burada öğrendik ki Kastamonu eski Kastamonu’yken güzelmiş. Ne yazık ki şehrin 2012 yılındaki nüfusu 1925 yılındaki nüfusundan daha az. Düşündürücü.

Nasrullah Külliyesi (Cami-Şadırvan-Köprü-Medrese)

Nasrullah Külliyesi (Cami-Şadırvan-Köprü-Medrese)

Burası aynı zamanda bir meydan ve bu meydanın iki özelliği var: Dünyada ilk kadınların yaptığı miting burada yapıldı (valla bundan pek emin değilim, bana söylenenin yalancısıyım) ve tabi ki Kastamonu’nun Cumhuriyet devrimiyle ilgili olan kısmı, herkesin ilkokulda öğrendiği şapka devrimi de burada yapılmış.

Yine bu meydanın biraz ilerisinde Münire Sultan Sofrası diye bir restoran var, burası otantik yemekler yapan bir yer, Kastamonu mutfağının üç tane özel yemeği varmış, Ecevit çorbası, etli ekmek, çekme helva, üçünü de burada yiyebilirsiniz. Yiyenler güzel olduğunu söylediler, biz daha hızlı bir yemek istiyorduk, çünkü birazdan anlatacağım başka bir işimiz vardı, o yüzden yine hemen orada bulunan Hanedan’da tek etli yemek yedik, biraz yağlı olmakla beraber çok beğendik. Bu arada bu civarda 3- tane yerde de Vedat Milor fırtınası esiyor, Lezzet Duraklarında beş yıldız vermiş kendisi bu mekanlara, bilginize.

Bu arada etli ekmek Konya’da değil miydi yeaa dediğinizi duyar gibi oluyorum. Burada da varmış efendim, zaten etli ekmek gibi bir isme sahip yiyeceği 20 farklı bölge sahiplenebilir, ilk biz bulduk diye, o kadar yaygın. Konya birinci, Kastamonu ikinci olsun konu kapansın.

Şimdi yemeğimizi yedik, koştura koştura nereye gittik? Abdurrahmanpaşa Lisesine. Hükümet Konağı’nın biraz ilerisinde. Peki bu lisenin gönlümüzde özel bir yere sahip olmasının sebebi neydi? Rıfat Ilgaz’ın lisesi olması. Öyle bir lise düşünün ki Rıfat Ilgaz burada okurken Hababam Sınıfı’nın temellerini atmış. Bu okula gidilip önünde fotoğraf çektirilmez mi?

Nasrullah Köprüsü

Nasrullah Köprüsü

Nasrullah Köprüsü de hemen biraz ilerde 🙂 Her şey gördüğünüz gibi birbirine çok yakın, yürüme mesafesinde. Yürüyün yürüyebildiğiniz kadar Kastamonu gezginleri. Yeşillik, ortasından cılız da olsa bir nehir geçiyor, havası da güzel. Daha ne istenir.

Burası ile ilgili ekleyebileceğim bir başka nokta ciddi bir türbe popülasyonu olması. Şehirle ilgili belediyenin hazırladığı bir kitapçık vardı, oradan baktım, sadece kitapçıkta 15 tane türbe var, bir de kitapçıkta adı geçmeyenleri düşünün.

Şehrin yine güzel bir noktası saat kulesi. 1885 yılında yapılmış, 14 metre yükseklikte. Etrafında oturacak, bir şeyler içecek yerler de var.

Kastamonu Saat Kulesi

Kastamonu Saat Kulesi

Liva Paşa Konağı da gezilecek görülecek yerlerden biri sayılabilir.1880’li yıllarda kişisel bir malikaneymiş, yaklaşık yüz yıl sonra onarım ve restorasyon yapılmış, şu an müze olarak kullanılıyor. Haremlik, selamlık bölgelerinin yanı sıra oda oda Kastamonu el sanatı da gösteriliyor. El sanatından kastettiğim de urgan odası var örneğin, odada bir divanda oturan cansız erkek manken oluyor (Hey gidi…Vahe Kılıçaslan geldi aklıma şimdi 🙂 ), urganlar oluyor odada, ya da ayakkabıcı odası, eski ayakkabı yapım malzemeleri, ayakkabılardan örnekler..

Liva Paşa Konağı-Etnografya Müzesi

Liva Paşa Konağı-Etnografya Müzesi

Liva  Paşa Konağının hemen yanında Kastamonu Arkeoloji Müzesi var, 1910 yılında İttihat ve Terakki Partisi’nin Kastamonu Şubesi olarak inşa edilmiş. İçinde Hitit dönemi ve öncesine ait lahitler, ilk çağ silahları, heykeller gibi bir çok eser varmış. Ben gitmedim ama meraklısı varsa gidebilir.

Kastamonu Arkeoloji müzesi

Kastamonu Arkeoloji müzesi

Kastamonu Kaya Mezarları

Kastamonu Kaya Mezarları

Bir de Valla Kanyonu öneriliyor, gidemedik ne yazık ki.

Kastamonu’dan da bu kadar.

Bir sonraki yazım ocak sonunda olacak, eksik kalan Safranbolu ve Amasra’yı yazacağım, ancak sürpriz bir şekilde ocak ayında buraya tekrar gitme fırsatı doğdu, bir aksilik çıkmazsa buralar bir de kış aylarında nasıl görünüyor onu da öğrenip değişik mevsimleri de size gösterebilmek istiyorum.

Herkese mutlu 2013’ler.

Görüşmek üzere,

Konuk Yazar: Ceren Aydın

Kategori: Konuk Yazarlar

Bir cevap »

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s