Güney Kore, Seul: Hazırlık ve Genel Bilgiler

Standard

Konuk Yazar: Ceren Aydın

Herkese merhaba,

Hiç aklımızda yokken sevgilimin bir konferansa katılması gerekti Seul’de, ben de tabi ki yancı olarak hemen kendimi dahil ettim. 8 günlük gerçekten çok güzel bir gezi oldu. Özellikle Seul inanılmayacak kadar güzel. Eğer gidebilirseniz mutlaka gidin, hediyeliklerde yazdığı gibi: “Korea: The Best KeptSecret in Asia”

Seul’de bir sokak festivali, ve sıralarını bekleyen yerel kıyafetli kadınlar

Seul’de bir sokak festivali, ve sıralarını bekleyen yerel kıyafetli kadınlar

Ben Seul’e gitmeden bir hafta önceye kadar çok rahattım, gidince bakarız diye düşünüyordum, ama son hafta görülecek o kadar çok şey olduğunu anladım, İngilizce konuşmanın çok da kolay olmadığını, bir çok yerde sadece Kore alfabesinin yazdığını, mutlaka hazırlık ve program yapmak gerektiğini okudum, bir panik haldır haldır okumaya, not çıkarmaya başladım, size de tavsiye ederim.

Aşağıda ana başlıklarla bazı notlarımı sizinle paylaşmak istiyorum:

Kore tarihi: “Ne çektin be Kore” gerçekten bu ülkeyi çok iyi anlatır diye düşünüyorum. MÖ 3000 yılından başlıyor tarihi, Çin’in eline geçip Budizm ve Çin etkisi başlıyor. 7.yy-20.yy arası bağımsız, sonra 1910’da Japonya göz dikiyor, işgal ediyor Kore’yi. 2. Dünya Savaşı sonrası Kuzey Kore, Güney Kore bölünüyor, Kuzey Rusya’da, Güney USA’da kalıyor. Her şey bundan sonra başlıyor zaten. 1950 Kore Savaşı, Türkler, Kore gazileri, Kore’ye kardeş oluşumuz, buralarda çok trajedi, çok farklı bakış açıları var, buraları geçeceğim. Ama Kore’de bizi çok seviyorlar, burası kesin. Türk Korece Toki demek, kaç kişinin Türk olduğumu öğrenince bana içki ısmarladığını anlatmayayım isterseniz 🙂 / Cevap: 2 🙂

Bu arada Kuzey Kore sınırına kadar gidilen DMZ (DemilitarizedZone) turları var, sabah sekiz gibi nerede kalıyorsanız sizi oradan alıyorlar, öğleden sonra 2-3 gibi bırakıyorlar, bir hafta önceden kayıt olmanız gerekiyor, eğer buraya kadar gelmişken aktif savaş bölgesi görmek istiyorum diyorsanız gidin derim, biraz pahalı ama değer. Bizim gittiğimiz aşağıda, bu gezinin detaylarından ayrıca bahsedeceğim.
http://cosmojin.com/eng/dmz-tour.asp

Para birimi: won. 1000 won yaklaşık 1 Amerikan Doları. Türkiye’de bulunmuyor, Euro veya Dolar alın, şehrin içinde ana noktalarda genelde çok rahat değiştirebilirsiniz. Yan yana birkaç tane Exchange noktası var, karşılaştırmak mümkün.

Ulaşım: Kore’ye erken uçak bileti almak çok önemli, çünkü muhtemelen en büyük harcama kaleminiz bu olacak. Biz erken alamadık, yaklaşık 2.000 TL tuttu kişi başı, erken alırsanız 1.500 TL’ye rahat bulursunuz. Ekobilet ya da gezimanya gibi alternatifler sunan sitelerden bilet bakın derim. THY’nin ve Singapur Havayolları’nın ortak oluyor uçuşları genelde. Gidiş 10 saat, dönüş 12 saat sürüyor. Incheon Havaalanına iniyorsunuz, ordan direkt Seul’ün içine hem tren var, hem otobüs var.

Kore ara sokakları

Kore ara sokakları

Jetlag: Oluyorsunuz, kaçışı yok. Önerim uçakta uyumamak, sonra iner inmez gezmeye başlamak, o ilk günün gecesi mışıl mışıl uyuyacağınıza garanti verebilirim 🙂

Kalacak yer: Booking.com’dan araştırın önden, yorumları dikkatli okuyun. Bizim karar verdiğimiz bir otelin perdelerinin olmadığını yazmıştı biri mesela, son anda vaz geçtik. Seul’ün ortasından Han nehri geçiyor, mümkünse nehrin kuzeyinde bir otel tercih edin, Insadong bölgesi olursa nefis olur, aksiyonun büyük kısmı orda. Biz Seoul 53 isimli otelde kaldık, çok ara sokakta, ilk başta çok zor bulduk, ama o kadar merkezi ki, her yere 5-10 dakika yürüme mesafesindeydi, memnun kaldık, 8 gece 2 kişi yaklaşık 500 Dolar ödedik.

Cep telefonu: Öncelikle Kore’de herkes cep telefonuyla müthiş bir aşk yaşıyor, 4G olunca, metroda da telefonlar çekince ister istemez herkes yapışık telefona. Akıllı telefonunuz varsa ve bir hafta kadar kalacaksanız direkt hat alın derim, böylece metro haritasının, turistik yerlerin uygulamasını vs indirip rahat rahat gezebilirsiniz. Ben hiç harita kullanmadım, ama Foursquare uygulaması hayatımı kurtardı diyebilirim.

www.egsimcard.co.kr

Kore tatlıları

Kore tatlıları

Alfabe: Alfabesi hakkında genel bilgi edinmek isterseniz buraya bakabilirsiniz, ben bir bakayım dedim ama beni aştı biraz açıkçası.
http://osmangull.blogspot.com.tr/2013/05/kore-dili-korean-language.html

Kore Bayrağı: (Taegeukgi) Doğu felsefesindeki yin ve yang ilkesini sembolize ediyor. Ortadaki iki eşit kısma bölünmüş Tegıki çemberinin kırmızı üst kısmı yang’ın ileriye dönük, aktif evrensel gücünü, mavi alt kısmı ise yin’in uyumlu ve durağanevrensel gücünü temsil ediyor. Çemberin çevresindeki dört figür de evrendeki elementleri temsil ediyor: gökyüzü http://tong.visitkorea.or.kr/enu/AK/272759_1_2.gif, yeryüzü http://tong.visitkorea.or.kr/enu/AK/272759_1_3.gif, ateş http://tong.visitkorea.or.kr/enu/AK/272759_1_4.gif ve su http://tong.visitkorea.or.kr/enu/AK/272759_1_5.gif.” (Kaynak: Çelebi Alper)

Kore Yemekleri: Kesinlikle açık fikirli olmanızı, bol bol yerel mutfaklarda yemenizi tavsiye ediyorum. Yemek için ayrı bir yazı bile hazırlayabilirim, öyle beğendim.

Burada detay bilgi bulabilirsiniz.

Sırası geldikçe anlatacağım, ama kimçi denen her yemeğin yanında gelen turşu benzeri yiyecekleri, bibimbap denen sebze pilav karışımını, kore barbeküsünü, sokak yemeklerini, kimchipancake’i (orjinalini bilmiyorum, ama bu şekilde söyleyince herkes anlıyor), soju denen alkollü shot’larını (ki rahat 7-8 shot çıkan şişesi 3.000-5.000 won, Koreliler sarhoş olmasın da kim olsun?), patbingsu denen bozlu, sütlü ve tatlı fasulyeli tatlılarını (evet fasulye, evet tatlı, dedim ya açık fikirli olun diye) mutlaka deneyin.

Halk Müzesinde kimçi’nin nasıl yapıldığını gösteren model

Halk Müzesinde kimçi’nin nasıl yapıldığını gösteren model

Bibimbap ve soju

Bibimbap ve soju

Bira markaları da Hite ve Cass. İkisi de fena değil.

Mevsim: Muson mevsiminin olduğu bir bölge Seul, özellikle Ağustos’un çok yağmurlu, gezmek için en güzel ayın Eylül olduğunu okumuştuk. Biz Ağustos sonunda gittik, bir haftada 2-3 defa çok hızlı yağmur yağdı, bir saat sonra dindi. Resmi olarak muson yağmuru görmedik yani, şemsiyenizi yanınıza alın işte. Bu arada kışı da inanılmaz soğuk oluyormuş.

Saraylar ve göller

Saraylar ve göller

Kelimeleri okuması, söylemesi zor, ama merak etmeyin, iki günde alışıyorsunuz, yine de önden Seul’deki önemli bazı yerleri de yazayım da eksik kalmasın:

Önemli Caddeleri: Kişisel fikrim, güzellik sırasına göre:

  • Insadong
  • Myeongdong
  • Hongdae
  • Gangnam
  • Itaewon

Saraylar: Kişisel fikrim, güzellik sırasına göre:

  • Gyeongbokgung (Pazartesi açık olan tek yer + müze)
  • Changdeokgung(gizli bahçe) ve Gyeonghuigung
  • Deoksugung
  • Changgyeonggung

Tapınaklar:

  • Bongeunsa
  • Jogyesa

Sokak pazarı- Alışveriş:

  • Namdeamun pazarı / Açık pazar
  • Dongdeamun pazarı / Açık pazar
  • I-park elektronik alışveriş merkezi
  • Yongsan Elektronik Merkezi
  • COEX Alışveriş Merkezi
Selfie çubuğu ve bir örnek giyinen sevgililer- bir taşla iki kuş :)

Selfie çubuğu ve bir örnek giyinen sevgililer- bir taşla iki kuş 🙂

Kozmetik: Çok önem veriyorlar. Beyazlaştırıcı, estetik ameliyat çok yaygın. Kadınlar için kozmetik cenneti diyebilirim. Kendi markaları:

  • Etude House
  • OliveYoung
  • Jnc
  • Innisfree
  • Tonymoly
  • TheFace Shop
  • Nature Republic

Market:T-Money Kart denen metro kartları marketlerden alınıyor, dolduruluyor. Yanlış hatırlamıyorsam 3.000 won depozitosu var, bilet de yaklaşık 1.000-1.500 won arası, gittiğiniz mesafeye göre.

  • GS25
  • CU
  • 7Eleven
  • Storyway
N Tower’dan gece görünen Seul manzarası

N Tower’dan gece görünen Seul manzarası

Son olarak bazı Korece kelimeler ve Türkçeleri:

Merhaba: annyeonghaseyo

Teşekkürler: gamsahabnida

Güle güle: jagbyeol inşa

Sauna: jimjilbang

Kahve:keopi

Çay:cha

Özür dilerim: Çongmalbiane

Su: Mul

Evet, tamam: Ne/Ye/Kre

Hayır: Aniyo/Ani

Yeterince heveslendiniz mi? O zaman takipte kalınız efendim, gün gün Seul geliyooor…

Twitter: cerenayayay

İnstagram: gezcerengez

4 responses »

  1. Merhabalar ^^

    Oncelikle blogumun adresini verdiginiz icin tesekkur ederim.

    Eger bir daha Koreye Ozellikle Seoule gelecekseniz, Yardimci olmaya calisirim.

    Tesekkurler

    Iyi gunler

    Osman GUL

  2. Kore tatlılarını vermişsiniz. Her yerde aradım /saatlerdir araştırıyorum/ fiyatlarını bulamadım. Biraz bilgi verebilir misiniz? Lütfen…

    • Merhaba,

      Asagidaki Kore tatlilarini biz Insadong’da cadde ustunde gormustuk, yani sokak saticilari satiyor bunlari, internette oldugundan emin degilim. Fiyatlari da buyukluklerine gore degisiyordu, ama 10.000 won – 40.000 won arasi doyebilirim, yani 50 TL gibi bir rakama orta boy bir paket alabilirsiniz.

  3. Geri bildirim: Kardeş Ülkede Çizdiğim Rota: Güney Kore - Harita Kurdu

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s